پروسه ساخت ساندویچ پانل فرآیند مهم و ارزشمندی است که یک خدمت بزرگ به صنعت ساختمان به شمار می آید. اجرای پوشش دیواری و سقفی کارخانجات و سوله ها با تکیه بر ساندویچ پانل، مدیریت هزینه درخشانی را برای مدیران به همراه خواهد آورد و این تنها بخش کوچکی از مزایای گسترده استفاده از این محصول است؛ نصب سریع و آسان این محصول باعث صرفه جویی زمانی درخشانی در کل پروژه خواهد شد که این موضوع بسیار مورد توجه کارفرمایان و صابحان مشاغل صنعتی و تولیدی قرار می گیرد.
از سوی دیگر نگاه زیبایی شناسانه به مقوله پوشش سوله نشان می دهد ساندویچ پانل به گونه ای است که آمیزه ای از ظرافت و صلابت را به سازه نهایی خواهد بخشید. در بخش های مختلف این مقاله به دنبال این هستیم که فرآیند طراحی و ساخت این محصول پر کاربرد صنعتی را تشریح کنیم و اطلاعات خوبی درباره مسائل فنی پیرامون تولید ساندویچ پانل ارائه نماییم. مثل همیشه با ما همراه باشید.
بر خلاف آنکه همگان ممکن است ساندویچ پانل را یک محصول دو طرفه فرض کنند، یکی از انواع ساندویچ پانل که بسیار هم مورد استقبال قرار گرفته و کارایی فراوانی دارد، پانل های تک ورق هستند که به ساندویچ پانل تک رو ورق نیز معروفند. علت نام گذاری این محصولات آن است که در ساخت ، تنها در یک طرف فوم عایق از ورقه فلزی با ضخامت مشخص استفاده می گردد و برای مقاصد یک طرفه مورد استفاده قرار می گیرد. سمت بالایی یا به اصطلاح پیشانی پانل که قرار است نمای بیرونی بنا را تشکیل دهد، از جنس ورق فولادی یا آلومینیومی با ضخامت مشخص ساخته می شود و پشت آن از وجود ورقه فلزی بی بهره خواهد ماند. لذا برای پوشش دهی به پشت این نوع ساندویچ پانل، از کاغذ یا فویل آلومینیوم استفاده می گردد.
علت تولید ساندویچ پانل به صورت یک رو ورق، اشاره به یک ایده هوشمندانه دارد که نقش بسیار درخشانی در کاهش هزینه های غیر ضروری ایفا می کند. اما سؤال اینجاست که از این نوع پانل ها عمدتاً در چه مواردی می توان استفاده نمود؟ پاسخ روشن است! هر کجا که پشت کار به اندازه نمای اصلی دارای اهمیت نباشد، با حذف ورق فلزی از پوشش پشت کار، می توان هزینه را به میزان چشمگیری کاهش داد.
بخشی از کاربردهای ساندویچ پانل یک رو ورق به شرح زیر است:
– استفاده در سوله انبار و سالن های دپو که نیاز چندانی به نمای درونی و دکوراسیون داخلی ندارند.
– احداث ساندویچ پانل سقفی یک رو ورق به منظور ایجاد سقف کاذب با یک نمای قابل رویت و مهم.
– و مواردی از این دست …
استفاده از ساندویچ پانل یک طرفه را برای چنین مقاصدی باید جدی گرفت و راهکاری است که هزینه ها را می تواند به میزان قابل توجهی پوشش دهد.
عمده ساندویچ پانل که به عنوان پوشش در صنعت ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد، به پانل های دو ورق اختصاص می یابد و موضوع اصلی این مقاله هم به همین پانل ها اختصاص دارد. هر دو سمت ساندویچ پانل در این روش، از ورق فولادی یا آلومینیومی با ضخامت مشخص استفاده می گردد تا دو نمای داخلی و بیرونی را پوشش دهند. معمولاً روال کار به این شکل است که برای نمای خارجی از ورق با رنگ های تیره (آبی، قرمز، سبز و …) استفاده می شود؛ اما برای طراحی ورق از سمت نمای داخلی، عمدتاً از رنگ های خنثی نظیر طوسی و سفید استفاده می شود که به دکوراسیون داخلی وجهه بهتری ببخشد.
خط تولید ساندویچ پانل در هر دو نوع دیواری یا سقفی به نحوی صورت می گیرد که پانل ها دارای استحکام مناسب در برابر ضربه و آسیب های احتمالی داشته باشند. نکته جالب توجه این است که در صورت بروز اشکالات فنی و یا آسیبهای ظاهری در بخش های محدودی از نما، با تعویض تعداد اندکی از پانل ها می توان نمای آسیب دیده را ترمیم نمود.
برای ساخت این محصول بخش های ریز و درشت زیادی باید فراهم شود و از این حیث، زنجیره تأمین بزرگی برای تکمیل این محصول ارزشمند شکل می گیرد. اما تا جایی که با رسالت این مقاله همخوانی داشته باشد، تنها به ذکر نام و تعریف مشخصات سه جزء اصلی ساندویچ پانل اکتفا خواهیم نمود. ورق داخلي، ورق خارجي و عايق مياني، سه بخش اصل در پروسه ساخت هستند که در ادامه به تشريح هر يک خواهيم پرداخت.
اين مورد اولين المان از ساخت ساندويچ پانل است که مي بايست نصب گردد. اهداف متعددي از نصب ورق داخلي انتظار مي رود که مهم ترين آنها به اين شرح هستند:
* عايق گرمايي براي نصب نياز به تکيه گاه دارد و ورق فلزي داخلي، اين تکيه گاه را به خوبي فراهم مي آورد.
* وجود اين بخش در sandwichpanel ، موجب مي شود که امر هوابندي سازه به نحو احسن صورت پذيرد.
* اهل فن مي دانند که ساندويچ پانل هاي سقفي بر روي پرلين هاي سقفي سوله سوار مي شوند. لذا ورق داخلي پانل مي تواند به گيرداري مضاعف تيرريزي به عمل آمده توسط پرلين ها کمک خواهد نمود.
ورق هاي داخلي ورق معمولي نيستند و به اصطلاح پروفیله شده اند. اين ورق هاي فولادي يا آلومينيومي، ورق هایی هستند که سطح آنها از قبل با ماده مناسبی اندود شده اند و با روش نورد سرد تولید می شوند که استحکام به مراتب بالاتری را تأمین نماید. سطح مقطع این ورق ها را عمدتاً به صورت ذوزنقه ای با عمق بسیار کم در نظر می گیرند که علاوه بر بالا بردن مقاومت و تأمین استحکام کافی، تغییر فرم زیادی نیز درساندویچ پانل به لحاظ سطحی ایجاد نشود. منظور از پروفیله کردن ورق ها، ایجاد مقاطع مختلف نظیر سطوح ذوزنقه ای یا سینوسی در پیشانی ورق است تا باعث افزایش مقاومت خمشی و نیز ضربه پذیری آن گردد.
ابعاد پروفیل های مورد استفاده در این بخش، کاملاً متفاوت است؛ اما عمق 15 الی 20 میلیمتر برای ذوزنقه ها و گام متوسط 100 الی 300 میلیمتر معمولاً در دستور کار قرار می گیرد. منظور از گام، فاصله دو شیار متوالی در پروفیل مذکور است.
ضخامت ورق داخلی مورد استفاده در ساخت این محصول ، بسته به جنس ورق متفاوت می باشد. ضخامت ورق فولادی معمولاً بین 4/0 تا 7/0 میلیمتر در نظر گرفته می شود؛ حال آنکه ورق آلومینیومی را قدری ضخیم تر و در حدود 5/0 الی 9/0 میلیمتر در نظر می گیرند.
عرض ورق داخلی نیز معمولاً بین 900 الی 1000 میلیمتر (90 تا 100 سانتیمتر) لحاظ می شود و این موضوع، در استاندارد ساخت این محصول لحاظ می گردد.
از نام این ورق کاملاً پیداست که قرار است چه وظیفه ای را ایفا نماید. ورق بیرونی قرار است دیواره ها و سقف و به طور کلی تمام سازه را از آسیب های جوی و متغیرهای وابسته به آب و هوا که در بیرون جریان دارد، حفظ نماید. در واقع آنچه اتفاق می افتد، تدارک یک پوشش هوابندی است که تبادل دمایی و آب و هوایی با بیرون سازه را محدود می کند.
جدای از نقشی که ورق بیرونی در نمادهی و ایزوله سازی فضا ایفا می کند، نقش سازه ای مهمی را نیز بر عهده دارد؛ نقش محوری این بخش مهم از در طراحی ساندویچ پانل ، انتقال بار های خارجی نیز هست که از مهم ترین آنها می توان به بار ناشی از برف و باد و باران اشاره نمود. یا حتی بار زنده ناشی از تردد نیروی انسانی مستقر در اکیپ نصب نیز در این حوزه باید به دقت مورد بررسی قرار گیرد. بر همین اساس باید سختی خمشی ورق بیرونی را تا حد امکان بالا برد و این موضوع، معمولاً از طریق پروفیله کردن این ورق ها صورت می پذیرد. ایجاد شکل های ذوزنقه ای یا موجدار (سینوسی) در ورق های بیرونی، مقاومت عمومی در ساخت ساندویچ پانل را به طرز چشمگیری افزایش خواهد داد.
عمق و گام مورد استفاده برای ورق خارجی بسته به کاربرد و نوع محصول، متفاوت خواهد بود؛ اما یک نکته بدیهی است و آن اینکه عمق ورق بیرونی را به مراتب بیشتر از عمق ورق داخلی و در حدود 30 میلیمتر و بالاتر در نظر می گیرند. ورق های بیرونی فارغ از اینکه فولادی یا آلومینیومی هستند، دارای تنوع سطح و رنگ به مراتب بالاتری می باشند. همانند آهن که با پوششی از روی اندود می شود و ورق گالوانیزه ساخته می شود، ورق فولاد یا آلومینیوم مورد استفاده در این محصول نیز حتما می بایست از قبل با مواد مناسب اندود شده باشد. این عملیات اندودسازی با فلز رادر اصطلاح صنعتی، Metal Coating می نامند که با توجه به عوامل طبیعی و زیست محیطی و با توجه به الزامات زیبایی شناسی، تعیین خواهد شد که از موضوع بحث این مقاله خارج است.
عایق ماده مهمی است که وظیفه ایزوله سازی گرمایی را بر عهده دارد. در واقع هدف از درج عایق در فواصل میانه ورق بیرونی و ورق درونی، جلوگیری از تبادل دمایی محیط داخل سالن و فضای بیرونی می باشد. در خصوص عایق و جنس آن در سایر مقالات سایت صحبت شده است و علاقه مندان می توانند به سایر مقالات مرتبط با عایق مراجعه نمایند. اما در اینجا و از منظر فرآیند ساخت ساندویچ پانل قرار است به این محصول و مکانیزم ساخت آن بپردازیم. بر همین اساس، به دو فرآیند پیوسته و ناپیوسته می توان اشاره کرد که در ادامه به تعریف آنها خواهیم پرداخت:
ساخت ساندویچ پانل در این روش، خط تولید پیوسته یا تزریق دنباله دار، توسط تجهیزات سنگین و ماشین آلات بزرگ صورت می پذیرد. رویه های بیرونی و داخلی را از رول های ورق مقتضی باز می کنند و با گذارندن از فضای بین غلتک ها، به فرمت پروفیل مورد نظر (ذوزنقه ای، سینونسی، موجدار و …) می رسانند. در ادامه این صفحات پیش گرم می شوند تا در نهایت کار تزریق فوم به فضای محدود میان صفحات صورت پذیرد. این فرآیند در طول های زیاد ادامه دارد تا در نهایت، برش پانل ها در طول های معین به هنگام خروج از خط صورت پذیرد. خطوط تولید ساندویچ پانل پیوسته یا کانتینیوز (continuous line) را باید پیشرفته ترین مکانیزم تولید و ساخت ساندویچ پانل دانست که تکنولوژی آن در کشور ما، در اختیار تعداد کمی از سازندگان از جمله «گروه صنعتی ایران پانل» قرار دارد.
تزریق مجزا و منقطع، به این شکل است که ورق های رویین و زیرین مورد نیاز در ساخت ساندویچ پانل ، در فاصله معینی از یکدیگر تنظیم شده و به زیر پرس هدایت می شوند. تزریق فوم مورد نظر در این مرحله در فضای خالی بین دو صفحه با فشار بالا انجام می شود. فشاری که پرس از بالا و پایین به دو صفحه فلزی وارد می آورد، زمینه را برای فشرده سازی فوم منبسط شده فراهم می آورد تا همه فضای خالی موجود، توسط عایق به درستی و به طور یکنواخت پر شود. این خصوص به دلیل منقطع بودن فرآیند تولید، به خطوط ناپیوسته یا دیسکانتینیوز (discontinuous line) موسوم هستند.
سرعت بالای استفاده از انواع ساندویچ پانل در پوشش سالن ها و کارخانجات و نیز نمای ساختمان، باعث شده که متأسفانه شاهد ورود محصولات بی کیفیت نیز به بازار باشیم. حال آنکه تولید ساندویچ پانل به عنوان یک فرآیند تخصصی، نیازمند رویه های مهندسی شده هستند و تنها یک گروه صنعتی با تجربه و دارای سوابق درخشان تولید می تواند محصولات مطلوب و مبتنی بر استاندارد را برای مشتری تضمین نماید. « ایران پانل » نامی آشنا در حوزه ساندویچ پانل دیواری و سقفی و پخش گسترده آن در سراسر کشور می باشد که آماگی پذیرش سفارش در خصوص اجرای انواع پوشش دیواری و سقفی در سراسر کشور را دارا می باشد.