در شرایطی که سرعت ساخت و سازها بالا رفته، نصب ساندویچ پانل می تواند به بالارفتن سرعت تکمیل پروژه ها کمک می کند. در حال حاضر پیشرفته ترین سیستم اجرای پوشش دیواره ها و سقف سازه های بزرگ مقیاس، مانند سوله ها یا کارخانجات و سالن های تولید، بهره گیری از انواع ساندویچ پانل است که علاوه بر قیمت تمام شده فوق العاده مناسب، سرعت نصب بسیار بالایی نیز دارند؛ بر همین اساس صرفه جویی زمانی زیادی را برای کارفرما به همراه خواهند داشت و اینها همه از مزایای نصب ساندویچ پانل به شمار می آید.
5 اصل مهم در نصب ساندویچ پانل
برای آنکهاین عملیات به خوبی صورت پذیرد و کمترین اتلاف زمانی در کار بروز و ظهور نماید، اصول مهمی وجود دارد که می بایست در کار پیاده سازی شود. بدیهی است حتی حرفه ای ترین اکیپ نصب هم چنانچه بی دقتی نموده و از این اصول زیربنایی تخطی نمایند، کل پروسه نصب به احتمال زياد دچار آسيب خواهد شد. 5 اصل مهم در حوزه نصب ساندويچ پانل را بايد به خاطر سپرد و حُسن اجراي آنها را در تمام پروژه ها پيگيري کرد.
1- کنترل زیرسازی انجام شده در اسکلت سازه: براي نصب اصولي ، نياز است که اتصال گيردار ميان پانل ها و استراکچر سازه به درستي برقرار گردد. اين کار در خصوص پانل هاي ديواري، به کمک ساپورت هاي طولي و عرضي انجام مي شود که اين عمل به نام گيرت بندي شناخته مي شود. يا در خصوص اجرای ساندويچ پانل سقفي، اين حمايت و ساپورت از سوي پرلين هاي Z فراهم مي شود. فراموش نکنيد که بدون وجود يک زيرسازي مناسب و شايسته، نمي توان انتظار اجراي بي و عيب و نقص پوشش ديواري يا سقفي را داشت.
2- تهيه و تدارک پيچ هاي مقتضي به تعداد مناسب: با توجه به ويژگي هاي ساندويچ پانل نظير قطر پانل و جنس ورق فلی رويي و زيرين و مواردي از اين دست، پيچ مناسب در تعداد مقتضي مي بايست از قبل تهيه گردد. معمولاً پيچ سر مته دار برای ساندويچ پانل استفاده مي شود که خود پيچ به واسطه ويژگي خاصي که دارد، سوراخ را ايجاد کرده و مسير خود را خواهد يافت.
3- توجه ويژه به همپوشاني دقيق پانل هاي همجوار: هر دو پانل همجوار بايستي به خوبي در کنار يکديگر قرار بگيرند و هم پوشاني (يا به اصطلاح overlap) داشته باشند. اين موضوع جداي از بحث زيبايي شناسي که بسيار حائز اهميت است، از نظر فني نيز مهم است. پانل ها بايد يکديگر را به خوبي پوشش دهند تا بتوان مهر تأييد بر کل فرآيند نصب ساندویچ پانل زد. در اجرای پانل ديواری و به ويژه سقفي، توجه به هم پوشاني از ديدگاه آب بندي مطرح است که امري بسيار مهم و حياتي است؛ وگرنه تمام کار نصب پوشش زير سؤال خواهد رفت.
4- دقت به مکمل هاي نصب: همه چيز به سوار کردن پانل ها و بستن پيچ ها خلاصه نمي شود. ريزه کاري هاي زيادي وجود دارد که توجه به آنها مي تواند مکمل يک فرآيند نصب حرفه اي را تضمين نمايد. فهرست اين اقلام زياد نيست، اما اهميت آنها بسيار بالا و کارايي شان غير قابل کتمان است. استفاده از واشر آب بند براي همه پيچ ها، اسپري پلي اورتان در درز پانل ها، استفاده اصولي از چسب در اتصال هاي مهم و موارد ديگري از اين دست، پاره اي از اين ابزارها و موارد هستند و تنها حرفه اي ها به آنها مي انديشند و از آنها بهره مي برند.
5- تعبيه سيستم مناسب آب رو و فلاشينگ در سقف: بارندگي اجتناب ناپذير است و لذا بايد از قبل به فکر انباشت آب حاصل از باران يا ذوب برف بر روي سقف سازه باشيم. به هنگام اجرا پانل سقفي، بايد مسيرهاي حرکت و جمع آوري آب موجود بر روي سقف نيز به درستي تعبيه و در سر جاي خود نصب شود که به اصطلاح به آن، آب رو و فلاشينگ گفته مي شود.
نکات کلیدی نصب ساندویچ پانل دیواری
ساندويچ پانل ديواری به عنوان جايگزين مناسبي براي ديوار آجري يا بلوک چيني ارائه شده است که هم اجراي سريع تری را به همراه دارد و هم بطور کلي، کار با نظم و تميزي بيشتري به انجام خواهد رسيد. يک تيم نصب حرفه اي بايد مجموعه اي از الزامات و نکات را در لحظه به ياد داشته باشد و اقدام به نصب ديواری نمايد. پاره اي از مهمترين اين نکات را در زير مي بينيد:
– تسلط خوب بر نقشه اسکلت سازه و شناسايي دقيق لازم است: ارتفاع سازه بايد در نظر گرفته شود تا پانل هاي ديواري با ارتفاع مناسب انتخاب شود. فاصله بين ستون ها بايد به دقت مورد توجه قرار گيرد تا جزئيات نصب به درستي محاسبه گردد. البته در مورد سوله که طول هر يک از قاب هاي متوالي عمدتاً برابر با 6 متر در نظر گرفته مي شود، با تکيه بر نصب ساندويچ پانل هاي ديواري به عرض 100 سانتيمتر عملاً مشکلي به وجود نخواهد آمد.
– گيرت بندي مناسب فراموش نشود: ساندويچ پانل ديواري به پروفيل هاي فولادي مناسبي که در مناطق مناسب قرار گرفته اند، تکيه خواهد زد. در اصطلاح فني به اين پشتوانه ها، ساپورت يا گيرت (girt) و به عمليات درج آنها که قبل از شروع به نصب ساندويچ پانل مي بايست کنترل شود، لفظ گيرت بندي اطلاق مي شود.
– نصب ساندویچ پانل را جدی بگیرید: به دلیل سهولت در اجرا، برخی از افراد ممکن است دچار ساده انگاری شده و این عملیات را کم اهمیت فرض کنند. تجارب گذشته نشان می دهد که ضعف در اجرا می تواند تخریب زود هنگام نما و هزینه های اضافه را به کارفرما تحمیل نماید.
– در حمل و نقل پانل ها احتیاط شود: ساندویچ پانل ها از کارخانه با بسته بندی مناسب به محل نصب ارسال می شوند و حمل آنها با رعایت کامل ایمنی ساندویچ پانل صورت می پذیرد. باید دقت شود که پس از باز کردن بسته ها در محل نصب سانویچ پانل، مراقبت شایسته ای از پانل های آسیب پذیر به عمل آید و این مراقبت تا زمان اجرا پانل ها ادامه یابد.
انواع ساندویچ پانل از نظر فرآیند نصب
بسته به جزئیات متعددی که می توان در فرآیند اجرا لحاظ کرد، این فرآیند به دسته های مختلف تقسیم خواهد شد که در ادامه به برخی از انواع آن اشاره خواهیم کرد. شایان ذکر اینکه اگر چه کلیات کار نصب این محصول در کلیه حالت ها یکسان و ثابت است، نکات منحصر به فردی در هر یک از روش ها وجود دارد که می بایست به آن توجه ویژه داشت. مهم ترین مواردی که بر پروسه نصب ساندویچ پانل اثر می گذارند به شرح زیر هستند:
– خواب عمودی: رایج ترین مکانیزم نصب پانل های دیواری است که در آن، طول پانل عمود بر طول سوله است. بدین ترتیب، شاهد نصب پانل ها در راستای عمودی هستیم که مشخصات خاص خود را دارد. به لحاظ ظاهری و روان شناختی، این کار باعث می شود که طول سازه در نگاه ناظر بیرونی، کمتر از مقدار واقعی آن جلوه نماید و برای سوله های بسیار طولانی، انتخاب بهتری محسوب می گردد.
– خواب افقی: در این روش نسبت به نصب هم راستا با طول سازه اقدام می گردد. سازه ای با این نوع نصب پوشش در نگاه ناظر بیرونی اینطور جلوه می کند که گوی نسبت طول سازه به ارتفاع آن، بیشتر از مقدار واقعی است؛ لذا برای سوله هایی که طول کمی دارند، روش بهینه ای برای نصب به شمار می آید.
– ساندویچ پانل پیچ مخفی: نوع خاصی از نصب ساندویچ پانل است که پس از اتمام، اثری از محل تعبیه پیچ ها وجود ندارد. به عبارت دیگر پر از بستن پیچ های هر پانل، پانل کناری به گونه ای روی پیچ های پانل قبلی را می پوشاند. این روش به دلیل عملکرد بسیار مناسبی که در آب بندی و نفوذ ناپذیری دارد، به خصوص در مناطق پر باران بسیار توصیه می شود.
– ساندویچ پانل پیچ پیدا: معمول ترین نوع اجرا را در پانل های پیچ پیدا باید جستجو کرد که به سهولت در محل خود قرار گرفته و به آسانی، با کمک پیچ های سر مته دار، در محل مناسب پیچ خواهند شد.
– بدون زیر سازی: در این حالت بلافاصله پس از اتمام استراکچر فلزی، نسبت به دیوارکشی آجری یا بلوک سیمانی اقدام می شود و پس از آن، نصب پانل عمدتاً یک طرفه بر روی دیوارها اقدام می شود.
– نصب همراه با زیرسازی : پس از اتمام اسکلت فلزی سوله ، شبکه های فلزی از جنس پروفیل های مختلف به صورت ترکیبی از اتصالات افقی و عمودی انجام می شوند که به عنوان تکیه گاه لازم برای اجرای ساندویچ پانل از آنها یاد می شود. معمولاً اینگونه است که جهت درج المان های به کار رفته در زیرسازی، خلاف (عمود بر) جهتی در نظر گرفته می شود که قرار است پانل ها را نصب کنند. در اصطلاح به این ریل گذاری ها، گیرت بندی گفته می شود.
این یک سؤال کلی است و نمی توان پاسخ روشن و ثابتی برای آن ارائه کرد. بسته به نوع ساندویچ پانل انتخابی، متراژ سوله ، شرایط محل اجرا و …، میزان اجرت نصب به ازاء هر متر مربع متفاوت خواهد بود. لذا انتشار هزینه نصب عملاً دارای دو ایراد بزرگ است؛ نخست آنکه این فهرست بسیار طولانی شده و بیش از آنکه راهگشای مشتریان باشد، موجب سردرگمی می شود. دوم آنکه مدام این لیست در حال تغییر است و باید به روز رسانی شود. با عنایت به این دو نکته، توصیه می شود که نسبت به استعلام لحظه ای قیمت نصب ساندویچ پانل اقدام نمایید تا از قیمت های دقیق و به روز رسانی شده مطلع شوید. کارشناسان شرکت «ایران پانل» همه روزه آماده پاسخگویی به سؤالات کارفرمایان و مشتریان گرامی می باشند.