اگر در گیر و دار احداث سوله یا سالن صنعتی هستید، حتماً از کاربرد ساندويچ پانل در پوشش سازه خود مطلع هستید. شاید هیچ محصولی با ویژگی های این پانل ها را نتوان یافت که امر پوشش دهی دیواری و سقف سوله را به خوبی و با کیفیت بالا به انجام برساند. البته کاربرد ساندویچ پانل در سایر موارد دیگر نیز نباید غافل شد؛ کاربردی بسیار گسترده که شاید قادر به شمارش تمام زیر مجموعه های آن نباشیم!
نخستین کاربرد ساندویچ پانل به صنعت هواپیماسازی در دهه 1940 بر می گردد؛ جایی که در ساخت بخش هایی از بدنه هواپیماهای موسکیتو از دو تخته سه لایی به عنوان ورق های زیرین و رویی استفاده می شد و لایه ای از چوب بالسا نیز نقش هسته مرکزی را ایفا می کرد.
در دنیای حرفه ای امروز، کماکان طیف وسیعی از نیازها، از صنعت ساخت هواپیماهای پیشرفته گرفته تا درب اتاق ها و پوشش نهایی سوله و سالن های صنعتی، همه و همه با تکیه بر کاربرد ساندويچ پانل برطرف می گردد. آنچه در این مقاله مورد توجه قرار می گیرد، کاربرد این پانل ها به عنوان پوشش در صنعت ساخت و ساز است. لذا مطالعه این مقاله را به همه افرادی که به نوعی درگیر ساخت سالن تولید یا سوله برای کسب و کار خود هستند، اکیداً توصیه می کنیم.
شناخت سازه مقدم بر نصب پوشش است !
پیش از آنکه قصد خرید و نصب پوشش برای بنای مورد نظر خود داشته باشید، لازم است اجزای اصلی سازه را به درستی شناخته و نسبت به آن آگاهی داشته باشیم. سازه را به طور کلی می توان به سه بخش اصلی تقسیم نمود که بدین شرح است:
فریم یا قاب اصلی فولادی – این بخش در برگیرنده ستون ها، تیرهای اصلی یا رفترها، تیرهای فرعی و مکمل، و انواع مهاربندها و بادبندها می باشد. شاکله اصلی اسکلت بنا در این بخش تشکیل می شود و حریم مناسب برای کاربرد ساندويچ پانل ، در این قسمت مشخص خواهد شد.
اجزای فولادی کمکی – این بخش در واقع ریل های کناری و تیر ریزی را شامل می شود تا اولاً تکیه گاهی برای کاربرد ساندویچ پانل ها به هنگام نصب موجود باشد، ثانیاً بار وارد شده بر پانل ها به قاب اصلی منتقل شود، و ثالثاً گیر اضافی برای اعضای اصلی فولادی تأمین گردد.
پوشش دیواری و پوشش سقفی – این امر توسط خود ساندویچ پانل صورت می پذیرد و به دنبال تأمین هفت منظور مختلف است که بدین شرحند:
اول – فضای بیرون و درون سازه را از یکدیگر تفکیک می کنند.
دوم – عایق نمودن سوله نسبت به تبادل گرمایی
سوم – عایق نمودن سوله نسبت به تبادل صوتی
چهارم – هوابندی ساختمان
پنجم – جلوگیری از آتش سوزی کلی در ساختمان
ششم – انتقال بار وارد بر پوشش به اجزای کمکی اسکلت
هفتم – کمک به یکپارچگی و صلبیت اسکلت فولادی
ساندویچ پانل سقفی را بهتر بشناسیم.
کاربرد ساندویچ پانل متعدد است؛ اما یکی از کاربردهای گسترده این محصول، استفاده در سقف هایی است که بنا به مقتضیات، می بایست از وزن تمام شده پایینی برخوردار باشند. نیاز به توضیح ندارد که در چنین شرایطی، سقف باید لزوماً به صورت شیبدار (یا به اصطلاح هشتی) ساخته شود و این شیب، نباید از بازه مشخصی خارج شود. پانل های سقفی را به عنوان یک کاربرد ساندويچ پانل ، متناسب با نیازی که در ساختمان وجود دارد، در کارخانه ساخته و تأمین می شود.
نکته حائز اهمیت در ساخت ساندویچ پانل سقفی این است که این صفحات، قرار است در معرض بارش برف و باران قرار گیرند و بدین جهت، باید از ورود آب به درون سازه ممانعت کنند. بر همین اساس، لبه های بیرونی صفحات پانل باید به نحوی ساخته شوند که درز اتصال هر دو پانل مجاور را بتوان به خوبی و به طرز صحیحی آب بندی نمود. کاربرد ساندويچ پانل سقفی به این شکل است که مستقیماً بر روی پرلین های سقفی قرار می گیرند که جزئی از استحکامات استراکچر سقف سوله به شمار می آیند و جهت افزایش استحکام سقف سازه مورد استفاده قرار می گیرند. نصب پانل ها بر روی پرلین ها، با کمک پیچ های خودکار مته ای صورت می پذیرد. لبه های یک پانل سقفی باید به نوعی ساخته شود که اتصال آنها با سایر قطعات کاربردی نظیر آبریزها، پنجره سقفی و درهای بازشو، به سهولت امکان پذیر باشد.
دو نوع ساندویچ پانل سقفی را بشناسید!
ساندویچ پانل سقفی به دو فرمت متداول در بازار عرضه می شود که به شرح ذیل است:
1- ساندویچ پانل پیچ پیدا: نوعی از پانل با برجستگی های ذوزنقه ای است که ورق رویی، طول بیشتری نسبت به ورق زیرین دارد. اتصالات پیچ در این کاربرد ساندویچ پانل مشهود و پیداست و بیشتر در سقف های دارای شیب متوسط و زیاد مورد استفاده قرار می گیرند.
2- ساندویچ پانل پیچ مخفی: نوع دیگری از پانل سقفی است که بیشتر برای سقف های با شیب اندک مناسب می باشد و پروفیل مورد استفاده در آنها به نحوی استقرار می یابد که اتصال ناپیدا ایجاد می شود. در مقطع کناری این پانل ها، درزهایی وجود دارد که می بایست بالاتر از مسیر آب ریز تعبیه شوند تا امکان نشت آب به داخل سوله، از بین برود.
پانل های سقفی در مجموع از یک رویه بیرونی فولادی یا آلومینیومی تشکیل می شوند که ضخامتی بین نیم تا یک میلیمتر دارند و سطح خارجی آنها با مواد سخت کننده اندود شده است. این پانل ها برای آنکه بتوانند الزامات کار احداث سازه را تأمین نمایند و نیز از منظر عملکرد گرمایی و مکانیکی دارای وضعیت قابل قبولی باشند، با ضخامت های متنوع ساخته و پرداخته می شوند که در بند بعد به آنها اشاره خواهیم نمود.
در مورد استاندارد ابعاد پانل ها چه می دانید؟
– ضخامت پانل ها عمدتاً عددی بین 40 میلیمتر تا 100 میلیمتر در نظر گرفته می شود.
– کمترین ضخامت بسته به کاربرد ساندويچ پانل دارد و به نحوی انتخاب می شود که عبور گرما را به حداکثر میزان مجاز، محدود نماید.
– عرض پانل کاملاً به کارکرد ساندویچ پانل بستگی دارد؛ لذا تولید کننده می تواند آن را بین 900 تا 1200 میلیمتر (90 الی 120 سانتیمتر) تنظیم نماید و تولید پانل با ابعاد خارج از این حدود، صرفاً منوط به دریافت سفارش خاص از مصرف کننده می باشد.
– طول این محصولات مستقل از کاربرد ساندویچ پانل تعیین می شود؛ محدودیت فضای نگهداری در کنار الزامات حمل و نقل، سبب می شود که امکان تولید پانل صرفاً با ابعاد مشخصی امکان پذیر باشد. هر چند در گذشته شاهد تولید پانل هایی با طول 30 متر هم بوده ایم که عدد بزرگی است، اما طول 14 متر را می توان به نوعی حد نهایی معقول و استاندارد برای کمیت طول دانست. بدیهی است هر چه طول پانل ها بالاتر باشد، دستورالعمل های لازم برای حمل صحیح و نصب دقیق ساندویچ پانل می بایست با دقت و وسواس بیشتری به اجرا گذاشته شود.
– وزن پانل ها نیز متغیر مهمی است که باید به آن توجه ویژه نشان داد. این شاخص از جمع جبری وزن رویه های فلزی و هسته عایق مرکزی تعیین می گردد و تابع موارد متعددی است. اما به طور معمول، شاهد این هستیم که وزن هر محصول با توجه به کاربرد ساندويچ پانل ، در بازه تقریباً مشخصی قرار می گیرد:
* وزن ساندویچ پانل با رویه فولادی، حدود 10 الی 15 کیلوگرم بر متر مربع است.
* وزن ساندویچ پانل با رویه آلومینیومی، حدود 6 الی 10 کیلوگرم بر متر مربع است.
ساندویچ پانل دیواری را بهتر بشناسیم.
پس از آشنایی با پانل های سقفی، نوبت به کاربرد ساندویچ پانل در نما می رسد. پانل های دیواری به منظور تکمیل پوشش دیوارهای سوله و شکل دهی به نمای بیرونی سالن های صنعتی و کارخانجات مورد استفاده قرار می گیرند. در مورد ویژگی های ساندویچ پانل دیواری ، حق انتخاب زیادی در حوزه های مختلف، برای مشتری وجود دارد که در زیر به برخی از موارد آن اشاره می کنیم:
– امکان اجرا و نصب ساندویچ پانل ها به لحاظ جهت قرار گیری، به دو روش خواب افقی و خواب عمودی قابل اجرا می باشد.
– سطح بیرونی و نمای از روبروی ساندویچ پانل عمدتاً صاف در نظر گرفته می شود؛ هر چند که امکان انتخاب مقطع خارجی ذوزنقه ای، شانه ای و یا شطرنجی نیز وجود دارد.
– عمده ساندویچ پانل های دیواری از نوع پیچ مخفی هستند و کاربرد ساندويچ پانل پیچ پیدا در این بخش بسیار اندک است.
– ضخامت پانل از 40 میلیمتر شروع می شود و تا حوالی 100 میلیمتر متوقف می گردد. پانل هر چه ضخیم تر باشد، مقاومت آن در برابر عبور گرما نیز بالاتر خواهد رفت.
– عرض ساندویچ پانل دیواری بسته به کارایی و شرایط محیطی و الزامات کسب و کار، به طور معمول بین 30 تا 120 میلیمتر می باشد.
ساندویچ پانل در معماری نمای ساختمان
تنوع طرح و رنگ بالای ساندویچ پانل، عملا باعث شده که این محصول با کاربرد بسیار بالایی در نماسازی روبرو شود. در واقع جلوه دکوراتیو این محصول در این کاربرد ساندویچ پانل در کانون توجه قرار دارد. هر چند که استفاده از ساندویچ پانل در این کارکرد بسیار فرعی محسوب می شود، به هر حال این پانل ها را باید به عنوان یک انتخاب برای پوشش خارجی و یا حتی نمای داخلی ساختمان های مسکونی و تجاری پذیرفت.
موضوع مهمی که نباید از آن غفلت کرد این است که ساندویچ پانل های رنگی معمولاً در گذر زمان و بر اثر تابش خورشید، با کاهش رنگ روبرو می شوند و به مرور زمان، کیفیت رنگ آغازین را از دست می دهند. اما محصولات ما عملکردی متفاوت دارند.
چرا ساندویچ پانل «ایران پانل»؟
به سه دلیل عمده، کاربرد ساندویچ پانل تولید شده در گروه صنعتی ایران پانل، انتخاب متمایزی برای پوشش سازه شما خواهد بود: